Jdi na obsah Jdi na menu
 


28. 4. 2016

Katara

 

Katara

Věk
14 Let
Pohlaví
Žena
Titul
Waterbender, Bloodbender
Role
Hlavní
Karma
Kladná
Autor
Michael Dante DiMartino, Bryan Konietzko
Hraje
Mae WhitmanNicola Peltz
Blízcí
Aang,Toph,Sokka,Pakku,Hakoda,Tenzin,Zuko  
Výskyt
Avatar: The Last AirbenderAvatar: The Legend of AangAvatar: The Legend of KorraPoslední vládce větru
VZHLED, PŮVOD A POVAHA


Kataru v avatarově týmu poznáte snadno podle dlouhých tmavých vlasů, vodově modrých očí, (někdy i podle tmavší kůže) a v první a druhé knize také podle tradičního modrého oděvu. Během příběhu se dá rozpoznat i podle svého stylu boje. Katara v boji používá waterbending alias ovládání vody

 Katara Je poslední vládce vody z jižního Vodního kmene. Díky své odvaze nikdy neopouští své přátelé.

Katara je waterbenderka a svým původem náleží k vodnímu kmeni. Vyrůstala ve vesnici na dalekém jihu se svým starším bratrem Sokkou, otcem Hakodou, jeho přítelem Batuem a babičkou Kanou, která je původně obyvatelkou severního pólu. O matku přišla v útlém dětství, když ji válečné loďstvo ohnivého národa hledalo jako poslední jižní vládkyni vody. Její matka za ni dala život a Katara se kvůli tomu často trápí. Je skutečně jedinou vládkyní vody za jižním polárním kruhem a právě tato smutná pravda ji po čase nutí jít na severní pól, aby se zde naučila waterbending a potom válčila za oba dva póly, ale hlavně za vymírající jižany. Příležitost k cestě dostane, když se Sokkou najdou avatara Aanga zamrzlého v ledovci. Katařina povaha se s každou knihou trochu pozmění a to s přibývajícími zkušenostmi, dobrými i zlými. V první knize je optimistická, veselá, energická a ráda se kamarádí. Po dramatickém nástupu na severní pól však její optimismus poněkud zchladne, jelikož ji z počátku její jediná naděje, severní kmen, zklame a odstrčí. Ve druhé knize je pak o něco vážnější a ztratí i část smyslu pro humor. Ve třetí knize se z ní během souboje s Hamou stane bloodbenderka (vládkyně krve), což s ní viditelně otřese a je mnohem častěji podrážděná, nervózní a vystresovaná. Po celý příběh si však zachovává odvahu, statečnost, chrabrost, ale také bojovou pohotovost, úroveň v soubojích, bystrost, emocionálnost a estetickou krásu. 

PŘÍBĚH - KNIHA PRVNÍ(VODA)

Katara se v příběhu objevuje dokonce dříve, než samotný avatar. Se Sokkou jej našli a osvobodili z ledovce. Po krátkém čase s ním na hřbetě Appy opouští jižní pól a vydávají se přes království země a souostroví vzdušných nomádů na sever. Na severním pólu však Kataru potkává nečekaná nehoda. Když požádá mistra Pakkua, jestli by ji nenaučil waterbending, stroze ji odmítne kvůli tradici, která dívkám (s výjimkou avatara) zakazuje učit se waterbending. Katara neudrží nervy a výstražným gestem vyzve Pakkua na boj o waterbending, který pro ni ale skončí špatně. Krátce na to se však oba usmíří, protože v ní Pakku podle Katařina náhrdelníku, který kdysi dal její babičce Kanně, pozná svou bývalou lásku, a proto ji dovolí učit se waterbending. Když pak po čase odchází na jižní pól, Katara učí avatara Aanga všemu, co se naučila. 

 PŘÍBĚH - KNIHA DRUHÁ(ZEMĚ)


V druhé knize se Katara s týmem vrací do zemního království, kde ještě jako trio hledají Angova dalšího mistra. Nacházejí Toph - slepou banditku ze zemního království a mistryni earthbendingu. Avatar team se tak rozroste o novou členku, která Kataru překvapí svým temperamentem a drsným jednáním. I když spolu moc dobře nevychází, nakonec najdou společnou řeč a usmíří se. Také znovu narazí na Suki, bojovnici Kyoshi. 

PŘÍBĚH - KNIHA TŘETÍ(OHEŇ)

Ve třetí knize se tým setkává s bloodbenderkou Hamou z jižního pólu. Katara jí věří a její parta také, když však zjistí, že Hama zavírá lidi do jeskyně ovládáním krve a je tedy polo-nepřítel, je s ní Katara v hlubokém lese. Když na to na tomto místě přijde, musí s Hamou bojovat, přičemž se nechtěně naučí bloodbending. Stává se z ní bloodbender, což ji velmi mrzí a její povaha se opět změní. Když k avatarovi přijde i Zuko, je vidět Katařina nedůvěra. Ve třetí knize je často naštvaná a chladná, i její přátelé jí to někdy vyčítají. 

Když se k partě přidá Zuko, neustále ho sleduje a nevěří, že skutečně opustil národ ohně. To se změní, když ji mladý princ pomůže najít vraha její matky, kterého Katara na Aangovu radu nechá žít. To vše ji pomůže dostat se z depresí. Když dojde na finální boj, odletí spolu se Zukem do hlavního města ohnivého království, kde se Zuko utká se svou sestrou v souboji Agni-Kai. Katara pouze přihlíží a když už se zdá, že Zuko svou sestru porazí, Azula vyšle Katařiným směrem blesk, do kterého skočí Zuko čímž ji zachrání. Katara se tak utká s Azulou sama a podaří se jí pomocí chytrosti a trochou waterbendingu nepřátelskou princeznu porazit. 

LEGEND OF KORRA

 Krátce po jejich vítězství si vzala Aanga a měla s ním tři děti, nejstarší Kyu, jenž zdědila po matce schopnosti waterbendingu, poté syna Bumiho, který neumí ovládat žádný živel. Nakonec porodila Tenzina, airbendera a budoucího mistra avatara Korry. Z Katary se stala mocná vládkyně vody a podle Korry i jedna z nejlepších léčitelek. Kataru opět vidíme v nové sérii, která se odehrává 70 let po Aangově vítězství nad Fénixovým císařem a nastolení míru. Z původní party žije už pouze ona, a když se Korra vydá za jejím synem Tenzinem do Republic city, odchází s Katařiným požehnáním.

 Katara is a 14-year-old girl with a big heart who's determined to save the world - or at least never stop trying. Katara wants to live up to her potential and become a Waterbender in order to save her tribe, but she's still learning to control her powers. Focused and determined, Katara practices the art of waterbending every day in order to be prepared the moment she meets a master Waterbender. Katara wears her mother's necklace, which gives her strength and courage when she needs it the most. Mature beyond her years, Katara is the glue that holds the group together. And she does her best to keep Aang out of harm's way...which makes waterbending look like a piece of cake.