Jdi na obsah Jdi na menu
 


30. 4. 2016

Daleká cesta za domovem

Daleká cesta za domovemDaleká cesta za domovem

1.serie

1.Zaslíbená země

2.Domov na vrchu

3.Sladký život

4.Blatouchovy problémy

5.Stín Efrafy

6.Výprava

7.Výzva Efrafe

8.Útěk z frafy

9.Vidění

10.Příběh jedné mxšky

11.Ztraceni

12.Přítel a nepřítel

13.Únos

2.serie

14.Zajatec Efrafy

15.Křižovatka

16.Tržiště

17.Velká voda

18.Zkouška

19.Sad

20.Velká hra

21.Zima na kamenitém vrchu

22.Zima na kemenitém vrchu 2

23.Tajemní návštěvníci

24.Nevítaní navštěvník

25.Ořechuv styl

26.Návrat domů

3.serie

27.Poslední bitva

28.Nový svět

29.Setkání

30.Ptáček

31.Tajemnéství Ćervánkova

32.Má drahá Gló

33.Temná dohoda

34.Temno zem

35.Stříbrnákovy oči

36.Śpěch

37.Zrada

38.Začátek konce

39.Kouzlo

Brina a bodlak,černý králik Skinré,Sisi 33,Naštan 39,vikladačka 35,Černoch netopýr 14,Modžin 13,malá ovečka Sníýek (frost),Zvonek očoun Javor děti,Zrzka veverka 25

JavorSněženkaJasan

Javor/Hazel,Sněženka/Primrose,Jasan/Fiver

 Javor původem pochází z nory Bylinkova, kterou ale zničil člověk.Spolu z pár dalšíma králíkama utekl hledat si nový domov a stává se jejich vůdcem. Javor je vůdce a hrdina králíků.​Vlastní bouřlivou povahu. Jeho úkolem je ochrana králíků na Vrchu.​Jeho mladá mysl bojuje s touhou po dobrodružství, protože si je vědom své odpovědnosti vůči ostatním králíků. Když potom do Efrafy zavítá Javor a jeho přátelé ve snaze odvést pár králíků na Kamenitý vrch, aby jim pomohli k vybudování nové kolonie, hned na první pohled se mu zalíbí králice Sněženka. Netrvá dlouho a spolu odejdou na Kamenitý vrch. Od té doby žije šťastně se Sněženkou na Kamenitém vrchu a velice se mají rádi. Zanedlouho na svět přicházejí jejich první děti.

Sněženka je milá králice, starostlivá a ochotná pomáhat ostatním. Zároveň je, ale velmi odvážná a i když jde o hodně, nebojí se riskovat. Pochází z nory zvané Bylinkov. Pak ale jeden z jejích přátel, Jasan, který má dar vidění do budoucnost, předpoví, že Bylinkov čeká neodvratná zkáza. Borůvka se tedy vydává na cestu pryč se skupinou králíků pod vedením Javora. Je v této skupině jedinou králicí. Sněženka se narodila a vyrůstala ve své milované noře Červánkov, ale poté ji z Červánkova odvedl Rulík, jeden z Efrafských kapitánů. Stala se z ní zajatkyně. Svůj život v Efrafě nenáviděla a stále plánovala útěk. 

 Jasan je mladší bratr Javora.Pochází z nory Bylinkova, kterou ale zničil člověk.Je to právě Jasan, který uvidí v dáli nádherné místo a právě tam se s ostatními vydává.Jasan má dar vidění, ale jeho předpovědi nejsou vždy spolehlivé.Mnoho věcí vidí jen rozmazaně a nejasně.Vzhledem k tomu, že je jedním z nejmladšíchje často velmi nejistý a s jeho dovednosti to nemá vždy snadné.

BorůvkaNetřeskHana

Borůvka/Blackberry,Netřesk/Campion,Hana

Borůvka je milá králice ochotná pomoci. Je ale zároveň velmi tvrdohlavá - když se pro něco rozhodne (což nebývá tak často), jde za tím. Také velmi vyniká v hrabání. Borůvka pochází z Bylinkova, odkud spolu se svými přáteli odešla před ničivou hrozbou z Jasanova vidění.​Hned na začátku se stává nepostradatelným členem družiny, neboť její velkou předností je chytrost. Jelikož je ze skupinky králíků hledajících nový domov také jedinou králicí, spočívá na ní i většina práce při budování nového domova na Kamenitém vrchu, protože hrabání je práce pro králice. Její velkou láskou se později stává kapitán efrafského vojska Netřesk. Těžce tedy Borůvka nese Netřeskovu zdánlivou smrt, když se hrdinně obětuje, aby zachránil šíleného generála Kostivala. Borůvka se s jeho smrtí dlouho nechce smířit a stále doufá v nepravděpodobné, že přežil. Po zjištění, že tomu tak skutečně je, se neváhá vydat Netřeska hledat až do samotné Temnozemě, aby ho konečně přivedla na Kamenitý vrch, pro který tak dlouho riskoval vlastní život v Efrafě.To se jí nakonec podaří, a tak jejich společnému štěstí už nic nebrání.

Netřesk je velmi věrný králík. Připadá mu nečestné někoho zradit, a právě proto je skvělým přítelem každého. Pochází z Efrafy, je dokonce Efrafským kapitánem. Jeho rodná nora je ale brána za „nepřátelskou“, protože ji vede generál Kostival, který není zrovna mírumilovný. Netřesk ho ale má poměrně rád, jelikož Kostival Efrafu zachránil. Jinak je Netřesk také velmi dobrý bojovník, za což vděčí také hlavně Kostivalovu výcviku. Netřesk je kapitán efrafského vojska. Později je to spojenec v srdci kruté Efrafy, který pro králíky na Kamenitém vrchu neváhá riskovat ani svůj vlastní život.Jeho láskou se stává Borůvka, králice z Kamenitého vrchu.Když se ale Netřesk hrdinně obětuje, aby zachránil šíleného generála Kostivala Borůvka tšžce nese Netřeskovu zdánlivou smrt. On ale přežil a Černý králík mu dá za úkol zničit Kostivala. netřesk se tedy vydává hledat generála Kostivala.Nakonec Borůvka přivede Netřeska zpět z Temnozemě,a tak jejich společnému štěstí už nic nebrání.  

RulíkKejhalŠalvěj

Rulík/Vervain,Kejhal,Šalvěj/buttercup

 Rulík je kapitánem z nory zvané Efrafa. Jakmile má poblíž generála Kostivala, velmi si troufá a s oblibou šikanuje ostatní králíky. Jakmile se ale ocitne daleko od nory, kde ho generál nemůže zachránit, je to obyčejný zbabělec. Je také poměrně závistivý. Nenávidí Netřeska, dalšího Efrafského kapitána, a to jen proto, že ho Kostival považuje za schopnějšího, než je Rulík. Proto si Rulík nenechá ujít žádnou příležitost, aby Netřeskovi nějak uškodil. U Rulíka nevíme příliš moc o jeho dětství nebo minulosti, snad jen to, že nejspíš od narození žije v Efrafě. Je možné, že ho v minulosti potkalo něco, kvůli čemu se chová tak, jak se chová, ale to bohužel nevíme. Když je boj,Rulík se dává na útěk. Jestli přežije, nebo co s ním dále bude, je nejasné.

 Šalvěj žije v noře uprostřed zahradního bludiště, které se nachází poblíž jednoho zámečku na anglickém venkově.

Hledík

  Hledik/Hawkbit,Bříza/Clover

Kuklík/Pipkin

Silverweed

Stříbrňák/Silverweed,

 Hledík pochází původem z nory Bylinkova, kterou ale zničil člověk.Spolu z pár dalšíma králíkama utekl hledat si nový domov.Hledík vždy říká to, co si myslí a jeho slova jsou často bolestivé a sarkastické.Vidí věci černě a je pesimistou.Nicméně, pokud je to důležité, vždy stojí i přes svůj negativní postoj na straně skupiny.Jeho velikým přítelem je Petrklíč.Když byly zničena Efrafa, na vrch se také dočastně přestěhovala Máta. Ta se Hledíkovi zalíbila, ale ona jeho city neopětovala.Máta nakonec odejde spolu s Mechem hledat si nový domov.Hledík pak ale pozná, že Bříza bude pro něj ta pravá.

 OřechBřidliceKostival

Ořech/Bigwik,Břidlice,Generál Kostival/General Woundwort

 Ořech původem pochází z nory Bylinkova, kterou ale zničil člověk.Spolu z pár dalšíma králíkama utekl hledat si nový domov.Ze začátku se hodně hádá s Javorem, protože chce být vůdcem nory.Pak, ale pozná, že Javor se na to hodí víc.Ořech byl v minulosti v armádě a tak často využívá své fyzické síly při řešení problémů. Velice prosazuje svůj názor.Může za to neochotný vůdce Javor a tlak ostatních králíků.Při výpravě do Temnozemě najde zraněnou králici Břidlici.Je vidět, že mu není lhostejná.Pak se ale ukáže, že Břidlice je špeh.Ořech se velmi zlobí, ale nakonec jí odpouští.

 Pravda je zbraň, která se má použít ve správný čas. - Břidlice. Břidlice je podle všeho nejen chytrá králice, ale i velmi dobrá bojovnice. Žije v Temnozemi, kde musí každý o své místo bojovat. Není zde zrovna nejnižšího postavení. Zřejmě ale z této nory nepochází. Jak sama říká, během jejího příchodu do Temnozemě jí nikdo nepomohl, ani neporadil, co je pro ni nejlepší. Břidlici se ale podařilo mezi Temnozemské králíky dobře zapadnout i bez cizí pomoci. Také o sobě tvrdí, že je vždy na straně vítěze. 

 Kostival je vůdcem nory zvané Efrafa. Je velmi bojovný, chce být zkrátka nejsilnější, a nestrpí jakékoli jiné vůdce, ani jiné nory. Není mu cizí zabíjet, nebo brát do zajetí cizí králíky. Nedá se považovat za přátelského, avšak jeho nora je díky němu velmi silná. Kostival sám je velmi dobrý bojovník. Je velký a silný, dokáže obstát i proti přesile. Navíc se Efrafané nemusí bát predátorů – Kostival je všechny dokáže zahnat. Jeho nejvěrnějším kapitánem je Rulík, který se na rozdíl od jiných králíků cítí u Kostivala v bezpečí. Za svého nejlepšího kapitána však Kostival považuje Netřeska.I přes to, že je jeho nora plná zajatců, a není mu cizí věčný boj s ostatními norami, které by raději chtěli mír, má ke všemu své důvody a nedá se považovat za zcela zlého. Zdá se, že Javor nemá šanci, ale pak jeden králík z Javorovy nory přivolá kouzlem Černého králíka (= smrt). Ten si odnese Kostivalovo vojsko a nakonec i generála samotného.  Kostivalova poslední slova jsou: Já to nevzdám, Javore! Nikdy!

FrithEl-Ahrairah

Frís/Frith,El-Aráh/El-Ahrairah má ženu Diviznu

 

Máta/Heather,Mech/Moss

Blackavar

Petrklíč/Dandeluon

 

 Králičí slovník
Hrududu = Auto
Elil = Jakékoli nebezpečné zvíře, například liška nebo lasička
Frís = Slunce, je něco jako králičí bůh
El-Aráh = Bájný králík
Černý králík = Smrt 
Velká voda = Moře

Ererol=Orel Duhový princ=měsíc Skri=jestřáb

 Opustit  vše známe a vidat se na dlouhoé putování nejistým koncem je těžké,zvlásť jste králík  vyprávející příběhy skupinku králíků,kteří se vydavají na dalekou cestu za novým domovem a za svobodu. Daleká cesta za domovem je Kanadsko-Britský seriál natočený podle knihy Richarda Adamse.Hlavními postavami jsou králíci.

 V průběhu seriálu králíci navštíví spoustu zajímavých míst. Pokusil jsem se vybrat ty nejdůležitější a rozepsal jsem je na tuto stránku. Postupem času pak pod každým z nich naleznete stručné informace a galerii, která vám umožní udělat si o vybraném místě alespoň představu.

Bylinkov

Červánkov

Duhový dům

Efrafa

Kamenitý vrch

Křižovatka

Nora u zářících drátů

Nora v zahradním bludišti

Oříšková farma

Sad

Temnozem

Tržiště

Velká voda

 

Vodní cesta

Nory

Bylinkov
Právě z Bylinkova pochází hlavní postavy (Borůvka, Javor, Jasan, Ořech, Hledík, Petrklíč a Kuklík). Jasan (který má dar vidět do budoucnosti) a spatřil zkázu Bylinkova. Pod vedením Javora se tedy skupina králíků vydala pryč. A o nedlouhou dobu později byl Bylinkov zničen člověkem.
Kamenitý vrch
Jasan viděl po odchodu z Bylinkova ve snu vysoký kopec. Prohlásil, že právě tam se musí vydat. A tam také králíci našli svůj nový domov - na Kamenitém vrchu. V kořenech vysokého stromu na samém vrcholu vybudovali noru.
Vůdci nory jsou Javor a Ořech.
Efrafa
Efrafa je nora vybudovaná v kořenech starého, seschlého stromu. Až do příchodu Kostivala se králíkům v Efrafě nedařilo. Avšak Kostival králíky vycvičil, zahnal všechny predátory a stal se jejich vůdcem. Avšak z nory se nakonec stalo místo plné zajatců z jiných nor.
Červánkov
Červánkov byla krásná nora. Avšak poté byli někteří králíci odvedeni jako zajatci do Éfrafy. Ti, kteří zbyli, se museli potýkat s vážnou nemocí. Nakonec přežil jen kapitán Buk...
Nora u zářícího drátu
Tato nora vedená králíkem jménem Břečťan není příliš dobře chráněna - snadno by se mohla stát cílem útoku predátorů. Noru ale chrání člověk. Králíci se ale musí bát lidských nástrah, které jsou v keřích kolem nory...
Temnozem
V této noře, vybudované u veliké továrny, platí, že každý králík může vyzvat kohokoli jiného na souboj. Vítěz si poté může zabrat místo, které měl poražený, tzn. vůdcem se stane ten, kdo porazí v souboji předešlého vůdce.

 

Malý Kostival (vpravo) se svou matkou

  Kejhal je racek-pták,Javor říká králící pomocník.Kejhal se stal dobrý přítel je velké zvíře.Je silný a zná spoustu znalosti a pomáhá králíkum mnohokrát,vysvětloval jím o věcech,které nikdy předtím neviděly a nešlišely.

text písně

S láskou si osud pohrává,kdo ví,kdo ty karty rozdává.Můj život smysl dostává jsem k hvězdám blíž.Svou lásku v dálce hledáváš,stále ji přitom v sobě máš můj život smysl dostává,jsem k hvězdám blíž.Jsou chvíle,kdy chladný vítr fučí na pláních.Však žár,co je v srdci,páli ve dne v noci a stále bude hřát.Vždyt´ láska tvou duši pohladí,když dva v jeden tón se vyladí.Pak v krásnou zemi odplouváš-tam svůj domov máš.

S láskou nemůžeš si hrát na lehkou váhu to brát.Kdo zná osud svůj?Kdo by ho chtel znát?Z vrchu dívam se v dál závojem slzavým.Z vrchu dívam se v dál obzorem slunečným.Vím o světe své to dobré i zlé.Však nejsem tu sám.Není proč bych se bál,z vrchu dívám se v dál.

 

   Z vrchu dívám se v dál,já tam vidím nás dva.Z vrchu dívám se v dál,kouzlo ten čas mívá.Vím, že patřím k vám.Já ten pocit mám,silný a hluboký.Není proč se bych se bál,z rchu dívám se v dál.Jako pták v oblacích já si  volně lítám.Zni tu veselý smích přátel,které tu mám.Vím o světě své to dobré i zlé.Však nejsem tu sám není proč bych se bál,z vrchu dívám se v dál.S láskou nemůžeš si hrát,na lehkou váhu to brát.Kdo zná osud svůj?Kdo by ho chtěl znát?Z vrchu dívám,se v dál závojem slzavým.Z vrchu dívám se v dál obzorem slunečným.Vím o světe své, to dobré i zlé.Však nejsem tu sám.Není proč bych se bál,z vrchu dívám se dál.